Bredanaar doet aangifte tegen kardinaal Simonis

NEDERLAND
Breda Dichtbij

EXCLUSIEF – Bredanaar Gideon Uvyn heeft aangifte gedaan tegen kardinaal Ad Simonis. Aanleiding is de uitkomst van het eindrapport van de Deetman-commissie over seksueel misbruik binnen de kerk. Volgens Uvyn heeft Simonis meineed gepleegd tijdens een verhoor begin vorig jaar, bij een rechtszaak over seksueel misbruik door oud-pastoor Jan N.

Uvyn was betrokken bij de rechtszaak tegen de pastoor, omdat hij zelf is misbruikt door Jan N. De zaak werd aangespannen door een oud-klasgenoot, die ook seksueel werd misbruikt door de oud-pastoor. Via een getuigenverhoor van kardinaal Simonis en oud-bisschop Huub Ernst van bisdom Breda wilde het slachtoffer vaststellen of een eis tot smartengeld kans van slagen had.

Misbruik
Jan N. was in de jaren zeventig oud-directeur van een jeugdcentrum in Rijswijk. Daar vergreep hij zich aan meerdere jongens en kreeg daarom ontslag. Toen N. in 1984 solliciteerde naar de functie van pastoor in Terneuzen, is niet over het misbruikverleden gesproken, bijvoorbeeld met toenmalig bisschop Huub Ernst van het bisdom van Breda. In Terneuzen vergreep hij zich opnieuw aan meerdere jongens, waaronder Uvyn. Jan N. gaf toe, maar overleed kort daarna op 89-jarige leeftijd.

Note: This is an Abuse Tracker excerpt. Click the title to view the full text of the original article. If the original article is no longer available, see our News Archive.