Bisdom vrijuit in seksaffaire

NEDERLAND
Dagblad De Limburger

Het bisdom Roermond hoeft geen schadevergoeding te betalen aan Elvira, de ex-vriendin van de inmiddels overleden Gulpense deken Joep Haffmans.

Door Maurice Ubags

Elvira had van 1995 tot 2004 een relatie met Haffmans (foto). Ze leerde hem kennen toen ze hulp bij hem zocht. Na afloop van de relatie zei Elvira dat er sprake was geweest van seksueel misbruik; dat de deken haar de ziekte herpes had bezorgd, haar had mishandeld en met de dood bedreigd en haar had betrokken in fraude met kerkgelden. Voor de rechtbank in Maastricht eiste ze een voorschot van 25.000 euro aan smartengeld en schadevergoeding voor medische kosten en verlies van arbeidsvermogen. Elvira betoogde dat het bisdom verantwoordelijk is voor de daden van Haffmans en had nagelaten tijdig in te grijpen. De rechtbank vindt dat het bisdom niet aansprakelijk is. De claim van Elvira struikelt vooral op de lange duur van de relatie. Daardoor kan volgens de rechter ‘niet meer worden staande gehouden dat er sprake is van onrechtmatigheid’.

Note: This is an Abuse Tracker excerpt. Click the title to view the full text of the original article. If the original article is no longer available, see our News Archive.