Kerkjurist over benoeming ‘pedopastoor’: “Bisschop is medeplichtig”

BELGIE
De Morgen

BJORN MAECKELBERGH
31-10-14

“Wat moet er meer zijn om een pastoor na misbruik van een minderjarige weg te houden uit een parochie?”, vraagt professor kerkelijk recht Kurt Martens zich af. Hij snapt niet dat het bisdom Brugge de ontslagen pastoor Tom F. (40) een nieuwe kans geeft nadat hij bekende een minderjarige te hebben aangerand. “Leren ze het dan nooit?”

Dat Tom F. vanaf morgen officieel benoemd wordt tot pastoor van de federatie Middelkerke is eerst en vooral daar hard aangekomen. “Die man is gezien zijn verleden niet welkom in onze jeugdige en levendige gemeente”, zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld). Ongeruste burgers klampen haar aan of bellen haar in paniek. “Als de pastoor wordt benoemd, dreigen sommigen hun kinderen weg te halen. Die man kan hier nooit nog gezag uitoefenen. Hij moet weg. Ik zal alles wat in mijn macht ligt, gebruiken om hem uit Middelkerke weg te houden.”

Note: This is an Abuse Tracker excerpt. Click the title to view the full text of the original article. If the original article is no longer available, see our News Archive.